Bebeklerin ateşlenmesi anne babaların korkulu rüyasıdır. Yüksek ateş bebek açısından risk teşkil eden bir durumdur. Bu nedenle ateşin kontrol altına alınması gerekir. Bebek ateşlendiğinde panik yapmadan bebeğin ateşini normal seviyeye indirmek için gerekli önlemlerin alınması gerekir.
Şunu belirtmek gerekir ki, bebeklerde ateşin düşürülmesi bebeklerin iyileşmesini sağlamaz. Ateş hastalıklara karşı vücucudun geliştirmiş olduğu bir reaksiyondur. Ateşi düşürmek hastalık risklerini azaltmaz ama bebeğin konforu açısından düşürülmesi gerekir.
Bebeklerde Ateşi Düşürmek İçin Ne Yapılmalı?
Öncelikle bebeğin bulunduğu ortamın sıcaklığını düşürmek gerekir. Çok sıcak bir ortam bebeklerde ateşin daha fazla yükselmesine neden olur. Bebeğin üzerindeki kıyafetler çıkarılmalı, üzeri çok fazla örtülmemelidir. Ateş bebeklerde sıvı kaybını artırır. Bu nedenle ateşli bebeklerin daha fazla sıvı alması sağlanmalıdır. Ateşle birlikte bebekte iştahsızlık olması normaldir.
Ateşli bebeğin beslemek için zorlamamalı, meyve, meyve suyu, süt, su gibi sıvı gıdalar alması sağlanmalıdır. Ateşi düşürmek için bebek ılık su ile banyo yaptırılabilir. Tüm bu önlemler alındıktan sonra ateş düşmüyorsa ateş düşürücü verilebilir. Hala ateş düşmüyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.