Dünya Sağlık Örgütü bebeklerde ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını öneriyor. Bunun sebebi ise çocukların dişleriyle ilgili sorunlarının çok erken yaşlarda başlayabilmesi. Örneğin iki yaş altı bebeklerde uykuda ya da uyku sonrası yapılan beslenmelerde oluşan çürüklere biberon çürüğü deniyor. Biberonun ya da emziklerin ağızda uzun süre kalması sonucunda dişlerde çürükler oluşabiliyor.
Gece uykusu sırasında tükürük akışının yavaşladığı, böylece tükürüğün koruyucu etkisinin azaldığı biliniyor. Gece boyunca ağızdaki mikroorganizmaları yaptığı asit saldırıları da biberonların üstünü kaplayan şekerli maddeler kadar dişlere zarar veriyor. Bu yüzden diş hekimleri biberonların içine şeker, bal, pekmez gibi tatlı besinlerin konulmamasını öneriyorlar. Meyve sularının de biberonla değil, bardakla verilmesi daha sağlıklı. Çocuklar okula başlayıncaya kadar diş fırçalama alışkanlığı edinmiş olmalı.
Bunu da ancak anne ve babasını diş fırçalarken gören çocuklar edinebiliyor. Genelde herkes gibi çocuklar da diş hekiminde korkuyorlar. Büyüklerin söylediği bir klasik haline gelen “Uslu durmazsan seni doktora götürürüm, iğne yapar” sözünü de unutmamak lazım. Sonuç ömrü boyunca iğneden ve dişçiden korkan insanlar oluyor. Çocuğun hoşuna gidecek bir ortamda diş muayenesini yaptırmak onun diş hekiminden korkmasını önleyebilir.