Yemek yemek kimi zaman bir zorunluluk olarak görülse bile kimileri için ise çok daha başka bir şeydir. Öyle bir şey ki kimi insanlar sadece yemek yemek, farklı lezzetleri tatmak adına kent kent, ülke ülke dolaşıp, en lezzetli yiyecekleri arıyorlar.
Ama sonuçta bu da bir piyasa ve bu piyasada da diğer tüm sektörlerde olduğu gibi rekabet son derece fazla, işte burada da devreye gıda katkı maddeleri giriyor.
Aslında gıda katkı maddelerinin pek çok farklı kullanım nedeni buluyor.İşte burada gıda katkı ürünlerini ikiye ayırmak mümkün. Direkt etki edenler, endirekt etki edenler. Direkt olarak etki edenler yukarıda da belirtildiği üzere hazırlanan ürünün lezzetine, tadına, kalorisine farklılık katmak için eklenen maddeler
Endirekt olanlar ise paketleme, depolama, taşıması için kullanılan maddeler.
A’dan Z’ye Gıda Katkı Maddeleri
Ülkemizde bu konuda yapılacak olan çalışmalar Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine uygun olmak durumunda. Tüm gıda üreticileri yönetmeliğin belirlediği katkı malzemelerini, belirlenen ölçülerde kullanmak zorunda.
Bu ürünlere birkaç örnek vermek gerekirse direkt olarak eklenen malzemeler kapsamında, Pektin, Absorbik Asit, Kalsiyum Karbonat, Ginger, Laktik Asit ilk anda söylenebilecek olan malzemeler.
Eğer bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Muhittin Tayfur tarafından hazırlanan A’dan Z’ye Gıda Katkı Maddeleri kitabı sağlam bir kılavuz niteliğini taşıyor ve kafanıza takılan tüm soruların yanıtlarını veriyor. Ekteki linkten kitabın içeriğini öğrenebilirsiniz.