Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Üzümlü beldesinde kadınların çoğu sabahları erkenden kalkıp evlerinin işini bitirdikten sonra dokuma tezgahlarının başına oturuyorlar ve el örgüsü kumaşlar dokuyorlar.
Bu kumaş çeşidinden yapılan masa örtüleri, yatak örtüleri, elbiseler, yemeniler, etekler ve fularlar küçük Üzümlü kasabası için büyük bir gelir kaynağı haline gelmiş. Dokunan bu bezin adı Dastar. Zengin İpek Yolu kültüründen ve Likya Yolu’nun gizemli efsanelerinden kalan bir miras olarak kadınların ellerinde hala şekilleniyor.
Bayan Vali Özellikle Giyerdi
Zaman içinde teli teleği kırılmış aile yadigarı tezgahlarda kimsenin yapası öğrenesi yokken popüler oluveren Dastar dokumaları için korunması gereken el sanatları projelerine bağlı olarak Avrupa Birliği’nden krediler alınmış. Bu yolla kurulan şirketler proje bitip para akışı kesilince ortalardan kaybolsalar bile el tezgahlarında üretim hala devam ediyor. Topak yanış, sulu yanış, çengel yanış, deve boynu gibi motiflerle üretilen Dastar dokumalarına Muğla’lı hanımlar sahip çıkmışlar.
Türkiye’nin ilk kadın valisi olan Lale Aytaman’ın görev yaptığı yıllar içinde özellikle Dastar dokumaları kullanılarak yapılan kıyafetler giydiği söylenirdi. Pamuk ya da ipek iplikler kullanarak dokunan Dastar bezleri Üzümlü’nün küçük, dar sokaklarında evlerde dokunup beldeyi ziyarete gelenlere satılmaya çalışılan otantik bir ürün olarak yaşamaya devam ediyor.