Eski geleneklere göre kimin kiminle evleneceğine aile büyükleri karar verir ve yakın bir zamana kadar evleneceği güne kadar hatta düğün sonuna kadar gelinin ya da damadın yüzü görülemezdi. Evlendikten sonra iki yabancının aynı evde yaşaması, birçok şeyi paylaşması, çocuk sahibi olması o zamanlarda da sorundu ancak kimse için büyük bir mesele değildi ve kimse bundan şikâyet etmezdi. Bu anlayış zamanla bireylerin özgür iradesi karşında değişip yok olmaya başladı. Şimdiki anlayış içinde evlilikten önce kat edilmesi gereken uzun bir yol bulunuyor. Bireylerin birbirlerini daha iyi tanıması ve beraber bir hayatı paylaşabileceğinden emin olması için süre tanınıyor.
Evlilik öncesi danışmanlık bu sürede yer alan bir terapidir. Evlenmek isteyen çiftler, evlilik öncesinde bir danışmanla görüşerek kendilerinden emin olmayı ve evlilikten sonra başlayacak olan yeni hayata uyumu kolaylaştırmayı sağlıyorlar.
Bir Danışman ile Görüşmek Zorunlu Mudur?
Evlilik öncesi danışmanlık yalnızca terapi almak anlamına gelmez. Bu bir nevi henüz tecrübe edilmemiş bir hayatı daha kolay yaşamak, çiftlerin birbirlerinden beklentilerini ya da evlilik içindeki görevlerini, sorumluluklarını fark etmesini sağlamak adına alınacak bazı tavsiyeler içerir. Eğer çiftler arasında problemler varsa bu durumda terapi uygulanabilir elbette. Ancak herkes için şart değildir.
Bir danışman ile görüşmek için çiftlerin her ikisi de gitmek zorunda değildir, daha çok endişe duyan tarafın görüşmesi de olağandır. Ancak beraber gidilmesi sorunların daha kolay atlatılmasını sağlar. Yine de çiftler birbirlerini danışmana gitmek için zorlamamalıdır. Her iki tarafın da danışmanla görüşmeye olumlu bakması gerekir, bu danışman ile görüşmeyi daha avantajlı hale getirebilir.