Teknolojik açıdan hızlı bir ilerleme sürecindeyiz. Özellikle akıllı cihazlarda bu gelişim hız kesmeden sürüyor. Ancak söz konusu bataryalar olduğunda gelişimin bu kadar hızlı olamadığı da biliniyor. Çok sayıda kişinin ortak şikâyeti olan yavaş şarj olma özelliği henüz ortadan kaldırılamadı. Firmalar alternatif yöntemler üretiyor. Bunlardan biri de hızlı şarj konsepti. Peki, hızlı şarj nedir ve hızlı şarj cihaza zarar veriyor mu?

Hızlı Şarj Ne Anlama Geliyor?

Akıllı cihazların hızlı şarj edilmesi sanıldığı gibi bir batarya değişimini ya da bir uygulamayı gerekli kılmıyor. Markası ya da modeli ne olursa olsun, akıllı cihazların bataryalarına şarj cihazları ile bir akım taşınır. Bataryayı şarj etmek olarak adlandırılan bu akım taşımada 1 amper ya da 1,5 amper akım değeri söz konusudur. Hızlı şarj durumunda ise şarj cihazından akıllı cihazın bataryasına taşınan akım değeri 2 amper ya da 2 amperin üzerindedir.

Bu durumda batarya daha hızlı doluma ulaşır. Normal şarj ile yaklaşık 6 saatte tam doluma ulaşan bir batarya hızlı şarj durumunda 3 ila 3,5 saat arasında tam doluma ulaşır. Elbette bu açıdan bakıldığında hızlı şarj uygulaması istisnasız herkese cazip geliyor. Ancak gözden kaçırılan ve son derece mühim olan bir nokta var.

Hızlı Şarj Batarya Düşmanı mı?

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre hızlı şarj uygulaması kullanılan akıllı cihazın bataryasına zarar veriyor. Bataryanın kullanım ömrünü hatırı sayılır oranda düşürüyor. İdeal olan 1 ila 1,5 amper akım değerinin 2 amper ve üzerine çıkarılması durumunda batarya daha hızlı doluma ulaşsa da daha kısa bir kullanım ömrü sunabiliyor. Bir başka deyişle hızla dolan batara kısa sürede de boşalıyor. Dolayısıyla bu bilgiye sahip olanlar hızlı şarj yönteminden de olabildiğince uzak durmaya çalışıyor.

Yoruma Kapalı.