Serviks kanseri, dünyada meme kanseri sonrası kadınlarda bulunan en yaygın ikinci kanser türüdür ve her yıl dünyada yaklaşık 500 bin kadını etkiliyor.

Serviks Kanseri Nedir?

Serviks kanseri, serviksin dokularında kanser hücrelerinin bulunduğu bir hastalıktır. Rahmin alt kısmı olan serviks, rahimi vajinaya bağlar. Servikal kanser vakalarının neredeyse tümü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olan HPV kaynaklıdır veya insan papilloma virüsüyle bağlantılı olabilir.

Normal Serviks Nasıl Olmalıdır?

cigarette-1270516_640Normal sağlıklı serviks pembe renktir ve skuamoz hücreler olarak adlandırılan skala benzeri hücrelerle kaplıdır. Servikal kanal, kolumnar hücreler adı verilen başka bir hücre türüne astarlanır. Fakat iki hücrenin buluştuğu bölge (T bölgesi) anormal hücrelerin gelişmesi için en muhtemel alandır. T bölgesi, genç kadınların rahim ağzına (20’li yaşlarda) daha fazla maruz kalır ve böylece servikal enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelir.

Serviks Kanseri Belirtileri

En erken evrelerinde, servikal kanser genellikle belirti oluşturmaz. Düzensiz kanama, cinsel ilişki sırasında kanama veya ağrı veya vajinal akıntı daha ileri hastalığın semptomları olabilir. Bu semptomlar daima bir sağlık uzmanıyla görüşülmelidir. Sağlık profesyonelleri servikal dokuda hücresel anormallikler tespit etmek için Pap testi kullanabilir. Daha önce serviks kanseri teşhis edildiğinde iyileşme şansı daha fazla olur.

Yoruma Kapalı.